Kategóriák
Oktatás

Szalagavató táncoktatás

Az évről-évre megrendezett szalagavatók fénypontja – a szalagtűzés után – a végzős diákok ünnepélyes keringője, vagy az olykor bohókás osztálytánca, melyeknek célja nemcsak saját maguk, hanem családtagjaik, barátaik szórakoztatása is.

Hatalmas büszkeséggel tölti el a szülőket, nagyszülőket, ha gyermeküket színpadon láthatják táncolni, szebbnél-szebb ruhákban.

Ahány szalagavató, annyiféle koreográfia. Az ősi mozdulatokat idéző esőtánctól kezdve, a különböző néptáncokon át, egészen napjaink modern diszkó táncáig rengeteg különböző stílussal találkozhatunk egy-egy szalagavatón. Van köztük vicces, laza, látványos, komoly produkció, de a kifejezetten kreatív megoldások sem ritkák a szalagavató táncoktatás során.

A tánckoreográfia sikere persze nemcsak az osztályokon múlik, sőt! Hatalmas szerepe van ebben a tánctanárnak is, hiszen ő készíti fel a diákokat a bemutatóra. Nagyon fontos az összhang a választott tánctanár és a diákok között, hogy a végzős osztály az elképzeléseinek megfelelő produkciót mutathasson be.

Minden produkció alapját a jól megválasztott zene adja. A zene és a tánc szintén harmóniában kell, hogy legyenek egymással, hiszen így lesz kerek az előadás. Amennyiben a zeneválasztás megtörtént, kezdődhet is a koreográfia megalkotása. A tánctanárok egyik legnehezebb feladata, hogy olyan koreográfiát hozzanak létre, mely megfelelően alkalmazkodik a zenei műfajhoz, stílushoz és a diákok tánctudásának szintjéhez egyaránt. A próbák során folyamatosan alakul, fejlődik az előadás anyaga, s végül elkészül a végleges koreográfia. Innentől kezdve lehet pontosítani, finomítani a lépéseket, mozdulatokat, hogy a bemutató minél látványosabb, színvonalasabb lehessen.

Amikor eljön a várva-várt nap, a nagy izgalmak közepette azt sem szabad elfelejteni, hogy élvezetes, emlékezetes legyen a szalagavató mindenki számára. Ennek céljából a táncbemutatók során szorongás helyett inkább jókedvvel, mosollyal az arcokon érdemes színpadra lépni. Ha a közönség azt látja, hogy a végzős diákok szívvel-lélekkel, jókedvvel adják elő a táncokat, egy-két bakiról is könnyedén megfeledkeznek. A címben feltett kérdésünkre tehát a válasz összetett, de röviden is megfogalmazható.
Hogy mitől is lesz jó egy szalagavató tánc? Ha élvezettel, és őszinte lelkesedéssel adják elő azt.

További szalagavató információk:
szalagavatotancoktatas.hu