Kategóriák
Oktatás

Vezető a változó világban: Az AVICA modell

Sanjay Gupta Vezető a változó világban című könyve azzal foglalkozik, hogy mai világunkat a változékonyság (Volatility), a kiszámíthatatlanság (Uncertainty), valamint számos különböző és látszólag nem összefüggő tényező összetettsége (Complexity) jellemzi. Ez minden emberből más-más reakciókat vált ki, és ilyen módon többértelmű vezetői döntésekhez vezethet (Ambiguity). A fenti szavak angol megfelelőinek kezdőbetűi adják ki a VUCA mozaikszót.

A VUCA világban sikeres vezető jellemzői az agilis (Agile), az értékvezérelt (Value-oriented), az inspiráló (Inspiring), a kollaboráló (Collaborative), és a megbecsülő (Appreciative). Ezen tulajdonságok angol megfelelőinek kezdőbetűi pedig kiadják az AVICA mozaikszót.

A VUCA világban az AVICA vezetés lényege: amikor a világ változékonyságára kell válaszolni, a gyors stratégiai irányváltás képessége, azaz az agilitás fog segíteni. A bizonytalanságban a vezetői értékek szolgálnak horgonyként a stabilitás elérésében, és egy tiszta és inspiráló vízió adja az iránytűt. Az összetettség megértéséhez a kollaborációval kiaknázható tudásra és tapasztalatra van szükség. A többértelműség ugyanakkor megkérdőjelezheti a kiválasztott irányt és megrengetheti az emberek önmagukba vetett hitét. Ennek leküzdésére egy vágyott jövőkép és a megbecsülés adta magabiztosság a megfelelő eszköz. Ezért ajánlok a VUCA világ kihívásaihoz egy újszerű vezetői megközelítést: az AVICA-t.

A könyv praktikus segítséget szeretne Neked adni ahhoz, hogy gyorsan és nem mindig előrelátható módon változó világunkban vezetőként felelősséget tudj vállalni környezeted fejlődéséért és pszichológiai biztonságáért.

Az alábbi podcast adásban a szerzővel beszélgetünk az AVICA modellről:
Vezető a változó világban

A könyv végén egy 25 kérdésből álló AVICA kérdőív segít abban, hogy megnézd a saját hogy felmérhesd saját AVICA vezetői szintedet. A kérdésekre adott válaszaid megmutatják Neked, mely területekre szükséges jobban odafigyelned, és mit érdemes továbbfejlesztened ahhoz, hogy vezetéseddel a VUCA világ kihívásaira jól reagáló szervezet jöhessen létre.

További információk:
avicaleader.com